Inspiratie

Hoe sterker je team, hoe beter het werkt.

‘When there is an elephant in the room, introduce it’

Randy Pausch, een bevlogen wetenschapper met toentertijd baanbrekend werk op het gebied van de interactie tussen mens en computer, overleed in 2008 aan een agressieve vorm van alvleesklierkanker. Maanden voor zijn overlijden hield hij zijn inmiddels meer dan 18 miljoen keer bekeken last lecture ‘Achieving your childhood dreams’. Hierin greep hij de kans om waardevolle levenslessen mee te geven aan onder meer zijn jonge kinderen. Ondanks, of dankzij, de grimmige realiteit waar Pausch zich in bevond is het een inspirerend verhaal, dat 10 jaar later nog de moeite waard is om te horen. Eén van zijn levenslessen, ‘when there is an elephant in the room, introduce it’, bracht hij meteen aan het begin van het college in praktijk, door direct in alle openheid te praten over zijn ziekte.

De ‘olifant in de kamer’ is een onderwerp waar niet over gesproken wordt. Een probleem, bekend bij alle aanwezigen, maar niemand heeft het erover omdat het gevoelig ligt. Het vraagt moed om de olifant te introduceren. En als het gebeurt levert dat veel op: dit is vaak nodig om de lucht te klaren en verder te kunnen. Wij zien in teams dat er daardoor ruimte komt voor ontspanning, authenticiteit en het vinden van oplossingen.

Volg het voorbeeld van Randy Pausch en introduceer de olifant, als je hem signaleert:

  1. Realiseer je dat jij niet de enige bent die de olifant opmerkt, ook niet als het een kleine olifant is.
  2. Verzamel moed, op jouw manier.
  3. Kies een rustig begin, zoals “Er is iets dat telkens door mijn hoofd gaat, en ik vraag me af of jullie dat herkennen”.
  4. Vertel over jouw beeld van de olifant en over de impact ervan op het team. Bijvoorbeeld: ‘Volgens mij merken wij allemaal op dat er de laatste tijd onderlinge spanningen zijn, we hebben het er nog niet over gehad, en ik heb het idee dat het ons nu vleugellam maakt.’
  5. Stel je vervolgens nieuwsgierig op naar het beeld dat anderen hebben. Misschien zien zij de olifant wel anders dan jij. Voer het gesprek open, wissel denkbeelden uit en zoek samen naar oplossingen.