Inspiratie

Hoe sterker je team, hoe beter het werkt.

Boosts voor de samenwerking

Je leert jouw collega’s steeds beter kennen en zij jou. Dit draagt bij aan onderling begrip. Dit proces kun je bespoedigen door onderdelen van jullie persoonlijke ‘handleidingen’  met elkaar te bespreken. Hierbij ideeën van ons, waarmee je op anders-dan-gebruikelijke wijze meer over elkaar te weten kunt komen en zo de samenwerking nog soepeler kunt laten verlopen:
1. Talen van waardering
Dat het van belang is om regelmatig je collega te waarderen is breed bekend, maar ga er niet van uit dat dit voor iedereen op dezelfde manier werkt. Gary Chapman schreef het boek De Vijf Talen van Waardering op het Werk waarin hij verschillende manieren introduceert om elkaar te waarderen: 
Positieve woorden (vertellen wat je in de ander waardeert), Tijd en aandacht (bijvoorbeeld met iemand gaan lunchen of een persoonlijk gesprek voeren), Helpen/Ontzien (bijvoorbeeld de ander werk uit handen nemen of het werkleven voor iemand makkelijker maken), Cadeau’s (een mooie, waardevolle of persoonlijke attentie aan iemand geven) en Fysiek contact (denk aan een boks, high-five of een schouderklopje). 
Je kunt in een gesprek met jouw collega(‘s) uitwisselen wat ieders favoriete waarderingstaal is. Ook leuk om ernaar te raden bij elkaar.
2. Voice-apps of no-apps 
Wat is jouw voorkeursmanier om informatie uit te wisselen? Houd je van spraakberichten? En zijn ze dan to-the-point of juist mini-podcasts die je in alle rust (handsfree) op de fiets of in de trein kunt afluisteren? Ben je juist meer van de geschreven berichten, of bellen, mailen of samen wandelen? Bespreek waarom jouw voorkeur het beste voor jou werkt, en hoe je praktisch om kunt gaan met de verschillende voorkeuren. 
3. Hobbels en smooth rides
Wat in jouw achtergrond/opvoeding/levenspad heeft jou geholpen om te komen waar je nu bent in het werk? En wat heb je juist moeten overwinnen? Wat kan jouw ervaring en achtergrond het team opleveren? 
En hoe zit dit bij jouw collega? 

Joris Luyendijk bracht afgelopen jaar het veelbesproken boek De Zeven Vinkjes uit. Daarin geeft hij het bestaande idee bekendheid dat bepaalde aspecten van wie je bent en uit welk nest je komt je op een voorsprong of juist een achterstand kunnen zetten op de weg naar maatschappelijk succes (ook toegelicht in deze podcast).
4. Favoriete kinderboek 
Vertel elkaar wat jouw favoriete boek of film was toen je een kind was. Wat sprak jou daar zo in aan? Wat zegt dit over jou en wat herken je daar nu nog van in het werk of daarbuiten? Wat herkennen jouw collega’s daarvan?
5. Leukste klus
Deel met elkaar welke klus jou in het afgelopen jaar het meeste plezier of voldoening heeft opgeleverd. Wat waren daarin de belangrijkste ingrediënten? Denk bijvoorbeeld aan: bepaalde kwaliteiten die je kon inzetten, manieren van samenwerken, impact op anderen. Hoe wil je dit inzicht in het komende jaar benutten? 
Bonustip: de kracht van mismatch
Onderling begrip is belangrijk én: als het af en toe schuurt in de samenwerking is het ook niet erg. Sterker nog, misverstanden bieden de mogelijkheid om die weer te repareren en juist die reparaties blijken van groot belang.  Het boek The Power of Discord legt uit hoe zowel ‘mismatch’ als ‘repair’ essentieel zijn voor het vormen van sterke relaties.  

Meer tips? Schrijf je hier in, zodat je ze volgend jaar rechtstreeks in je mailbox krijgt. Hier lees je onze tips van andere jaren.