Inspiratie

Hoe sterker je team, hoe beter het werkt.

5 tips voor jouw ontwikkeling en die van je team

5 tips voor jouw ontwikkeling en die van je team. Zie ze als experimenten, die je uit kunt proberen. Probeer er één of allemaal. Laat je ons weten hoe het is gegaan?

Tip 1: Deel je beste bloopers van het afgelopen jaar

Hoe: ga lunchen met je collega’s en maak een rondje waarin iedereen zijn beste, smeuïgste blooper van het afgelopen jaar deelt.

Waarom: naast de positieve energie die dit losmaakt, leer je elkaar beter kennen. Doordat iedereen de sprong waagt neemt het onderling vertrouwen toe en draag je bij aan een open cultuur waarin je mag leren van je fouten. Bijkomend voordeel: onderzoek wijst uit dat het delen van bloopers vlak voor het brainstormen zorgt voor een sterke toename in het aantal ideeën en de diversiteit ervan.

Tip 2: Verander wat je zegt over jezelf.

Hoe: let op wanneer je zegt (of denkt): ‘Ik ben nou eenmaal…’. en vervang deze woorden door: ‘Tot nu toe heb ik de neiging gehad om…’.

Waarom: dit zijn vaak momenten waarop je jezelf vastzet. Alles verandert, jij ook, dus geef jezelf die ruimte. Meer weten? Lees de klassieker Taming your Gremlin van Rick Carson. Ook het boek Mindset van Carol Dweck leert je hoe je jezelf en anderen kunt benaderen met een zogenaamde Groei Mindset. Bekijk hier haar TED talk.

Tip 3: Hecht doelen aan je vergaderagenda.

Hoe: benoem voor elk punt op de vergaderagenda van je team wat het doel is van de bespreking ervan. Is de inbrenger uit op een beslissing, een brainstorm, een advies, of wil je het team informeren (en in dat geval, kan dat ook op een andere manier?). Check tussentijds of je op koers ligt en stel na elk agendapunt de vraag of het doel is bereikt.

Waarom: Death by Meeting is de titel van een bekend management boek van Lencioni, dat illustreert dat vergaderingen vaak frustrerend verlopen. Door de aandacht en de voorbereiding van de deelnemers te richten neemt de doelmatigheid van je kostbare vergadertijd enorm toe.

Tip 4: Leg een Smile File aan.

Hoe: maak een map op je computer of archief voor berichten die je vrolijk stemmen. Een collega die je bedankt, waardering van een klant. Mails aan jezelf waarin je jezelf helpt herinneren aan een situatie die jou veel voldoening gaf. Vul de map gedurende het jaar.

Waarom: het is een bekende denkfout om negatieve informatie eerder op te merken en zwaarder te laten wegen. Het kan daarom geen kwaad om jezelf extra te helpen herinneren aan positieve ervaringen, zeker op mindere dagen. Ook vertelt je Smile File je wat je voor anderen hebt kunnen betekenen en dat motiveert.

Tip 5: Waardeer je collega’s.

Hoe: kies 5 of meer collega’s en schrijf op wat je in ze waardeert. Maak het persoonlijk, concreet, ga verder dan een compliment, en vertel wat de impact is op jou of anderen van wie ze zijn en wat ze doen. Zoek een moment om je waardering te delen of, nog beter, ga koffie met ze drinken om ze erover te vertellen.

Waarom: van het uiten van waardering (een vorm van dankbaarheid) word je gelukkiger en dat effect houdt behoorlijk lang aan. En het uiten van waardering versterkt de samenwerking. Meer weten? Luister naar naar deze podcast over Waardering op de werkvloer.

Veel succes dit jaar en graag tot ziens!

Meer tips? Schrijf je hier in, zodat je ze volgend jaar rechtstreeks in je mailbox krijgt. Hier lees je onze tips van andere jaren.