Inspiratie

Hoe sterker je team, hoe beter het werkt.

5+1 tips voor jou en je team in het nieuwe jaar

Graag delen wij een aantal ideeën voor de verdere ontwikkeling van jou en je team in het nieuwe jaar. Het zijn inzichten die wij het afgelopen jaar opdeden in ons werk met individuen en teams en die in onze praktijk goed werkten. We hopen dat deze tips jou ook dit jaar weer verder brengen. Wij horen het graag!

Tip 1: Schrijf ongeschreven regels op

Hoe? Brainstorm met jouw collega’s wat de ongeschreven regels of gewoontes in jullie team zijn, zodat je ze met elkaar tegen het licht kunt houden. Zoals: Vergaderingen beginnen bij ons stípt 5 minuten na de afgesproken tijd. Lastige boodschappen brengen wij hier in de vorm van een grapje.  Houd het luchtig, dit is niet het middel om grote spanningen in het team op te lossen. Schrijf de oogst op een flipover en stel elkaar vragen als je iets niet direct begrijpt of herkent. En dan: zijn er gewoontes bij die je aan zou willen passen dit jaar?

Het doel: Elk team ontwikkelt ongeschreven regels, die nieuwkomers vaak snel oppikken, zonder dat ze ooit zijn uitgelegd. Het bewust zijn van deze regels maakt dat je ze gemakkelijker kunt aanpassen als ze aan vernieuwing toe zijn.

Tip 2: Bedenk een loopbaan experiment

Hoe? Overweeg je een volgende stap of een nieuwe richting voor je loopbaan? Zorg dan dat je daar op kleine schaal mee experimenteert. Neem een project op je, creëer een stageplek, pak een bestuursfunctie op, drink koffie met iemand die doet wat jij misschien wilt gaan doen.

Het doel: Professor Herminia Ibarra ontdekte dat het succesvol veranderen van je loopbaan niet zozeer gebeurt door veel na te denken over wat je wilt, maar door experimenten te bedenken en uit te voeren. Zo kom je in actie met relatief laag risico, leer je nieuwe mensen en situaties kennen en kun je uitproberen hoe een nieuw soort rol of omgeving bij je past.

Tip 3: Vergader met aandacht

Hoe? Vraag aan het begin van een overleg of de aanwezigen met aandacht bij de vergadering kunnen zijn of dat er nog iets is dat afleidt. Als het nodig is, geef dan de ruimte om daar even over te vertellen, of om een knagend mailtje te sturen. Daarnaast kun je met elkaar bedenken en afspreken wat je tijdens het vergaderen doet als je de neiging bespeurt om mails te checken of af te dwalen. Sommige van onze opdrachtgevers overleggen staand of (in kleine groepen) lopend. Zij merken dat dit de concentratie verhoogt en de overleggen effectiever maakt.

Het doel: Als een deel van onze hersencapaciteit opgaat aan ander denkwerk, verspillen we kostbare overlegtijd. Vergaderen met aandacht gaat dit tegen. Hier lees je een recent artikel met meer praktische tips voor effectief vergaderen.

Tip 4: Begin een leerlogboek

Hoe? Schrijf elke dag een paar regels over wat die dag goed en minder goed is gegaan. Lees na wat je hebt opgeschreven en noteer vervolgens wat je van deze ervaringen hebt geleerd.

Het doel: Het bijhouden van een logboek is een krachtig instrument voor reflectie. Deze specifieke vorm van schrijven helpt om te focussen op ontwikkeling. En je versterkt jouw neiging om minder goede ervaringen of mislukkingen te zien als een kans om te leren, als basis voor een groei mindset.

Tip 5: Doe een duik in je achtergrond om de samenwerking te verdiepen

Hoe? Ga lunchen met je collega’s en vertel elkaar over je eerste betaalde baan(tje). Of over iets dat je in je schooltijd hebt geleerd en dat nog steeds belangrijk voor je is.

Het doel: Wanneer je meer weet over de achtergrond van je collega’s, wordt het gemakkelijker om onderlinge verschillen te begrijpen en open op elkaar te reageren.  Dit draagt bij aan de psychologische veiligheid op het werk. En psychologische veiligheid komt uit onderzoek naar voren als het belangrijkste ingrediënt voor teamsucces.

Bonus tip: Boetseer je baan met jouw agenda uit 2018

Hoe? Blader of scroll door je agenda van het afgelopen jaar en maak een lijst van die activiteiten die jou de meeste voldoening gaven. Filter daaruit wat de onderliggende ingrediënten daarvoor waren. Is het dat je ongestoord in je eentje iets hebt gecreëerd? Was het dat je nauw samenwerkte met je klant? Was het het werken met een bepaalde collega? Was het de vrijheid een taak zelf in te vullen? Benoem de belangrijkste ingrediënten en kijk of je die opnieuw kunt toevoegen aan het jaar dat nu is begonnen.

Het doel: Door deze exercitie doe je aan jobcrafting (baanboetseren). Dit is een bewuste manier van schaven aan je functie zodat die steeds beter bij je gaat passen.

 

Meer tips? Schrijf je hier in, zodat je ze volgend jaar rechtstreeks in je mailbox krijgt. Hier lees je onze tips van andere jaren.